Op 22 april 2016 wordt op Golfbaan Landgoed Bleijenbeek in Noord-Limburg het Nederlands Golfmuseum geopend.



Met de opening van het Nederlands Golfmuseum wil Golfbaan Landgoed Bleijenbeek de Nederlandse oorsprong van de golfsport onderstrepen. Twee jaar geleden al werd op deze golfbaan in Afferden een symposium over dit onderwerp gehouden. Pieter van Afferden, uit Afferden, beschreef in 1545 als eerste de golfsport. Hij deed dat in het boekwerk Tyrocinium Linguae Latinae.

In het museum wordt de ontstaansgeschiedenis van de golfsport uitgediept. John Ott, voorzitter van het Nederlands Golfmuseum, reisde door Schotland om inspiratie op te doen en stukken te verzamelen. Hij bezocht onder meer het British Golf Museum in St Andrews: 'Een geweldige ervaring. Je voelt er hoe belangrijk deze sport voor de Schotse samenleving is.'

Golflegende Archie Baird ontving Ott persoonlijk in zijn privémuseum, Heritage of Golf in Gullane. Beelden daarvan zijn te zien zijn in de audiovisuele ruimte van het museum. Ott: 'Ondanks  dat de meeste Schotten hardnekkig blijven beweren dat de golfsport in hun land is ontstaan, meent Baird dat de Nederlandse oorsprong wel degelijk bewezen is.'
Schenkingen en bruikleen

In het museum hangen afbeeldingen waarop te zien is hoe de golfsport oorspronkelijk werd beoefend. Daarnaast zijn er veel oude golfbenodigdheden en accessoires te bewonderen. Houten clubs, oorspronkelijke ballen, tassen, karretjes en klassieke golfkleding. Maar vooral ook veel oude boeken waarin de sport wordt beschreven, geïllustreerd met sfeervolle afbeeldingen uit die tijd.

Het museum heeft ook een replica van het Tyrocinium Linguae Latinae laten maken - het topstuk van het museum, het bewijs voor de Nederlandse oorsprong van de golfsport.

Een deel van de collectie is geschonken door de Nederlandse Golf Federatie en is afkomstig uit de expositie over de geschiedenis van de golfsport, waarmee de NGF haar 100-jarige bestaan in 2014 vierde. Andere items komen uit privécollecties. Zo heeft Romana Oosterbeek-Airoldi een deel van de verzameling van haar overleden echtgenoot aan het Nederlands Golfmuseum in bruikleen gegeven: onder meer een serie antieke clubs en golftassen en een set loden sloffen waarmee de houten clubs vroeger verzwaard werden.

Op de dag van de opening wordt een demonstratie gegeven van hickory golf, het golfspel met antieke houten shafts. Robbie van Erven Dorens, Jan Dorrestein en Rob Hoogland verrichten de opening.

Meer informatie: bleijenbeek.golfenopeenlandgoed.nl.

Bron : Golf.nl

Beeld : Golfsupport.nl

Laatste nieuws

Na regen, regen en nog eens veel regen gaat het golfseizoen bijna beginnen

Voor vele is het een zachte winter en voor anderen is het helemaal geen winter geweest. Ik zeg, het is vanaf oktober 2023 een hele lang herfst geweest! Inmiddels gaat het golfseizoen 2024 bijna van start - over een kleine maand begint de NGF competitie - voor veel golfers het startsein van het competitieve golfseizoen.

Lees meer...

Ondanks de aardbeving een geweldige golfreis naar Marrakesh

Op 7 september is er een hevige aardbeving in Marrakesh.  Het is even schrikken, op het journaal zie ik vreselijke beelden van een hard getroffen stad. Gelukkig krijg ik snel bericht van de plaatselijke  mensen dat de schade in Marrakesh meevalt en dat de mensen hopen dat de toeristen gewoon blijven komen.

Lees meer...

PGA Titleist Monday Tour

Maandag 21 Maart 2022 start de Titleist Monday Tour op Golfbaan Dirkshorn.

Wanneer uw op deze link klikt ziet uw het volledige programma van de Benelux Tour. 

www.pgaholland.nl / www.pga.be

Gallery / Foto's

Contact adres

PGA Holland Golfprofessional

Roderick Paardekooper
Mobiel 0651843252

Email info@roderickpaardekooper.nl

Locatie Golfbaan Weesp   ( maandag / Dinsdag en vrijdag )
Basisweg 2
1383 NC WEESP

 

Locatie: Golf en Country Club De Biltse Duinen  ( woensdag / Donderdag / Zondagen om de week )
Burgemeester van der Borchlaan 6 
3722 GZ BILTHOVEN

Volg ons: